x Zoeken
Home > Nieuws > Geef me de 5

Geef me de 5

17 juli 2018

Zoals u wellicht weet passen we in de opvang (o.a.) de methodiek ‘Geef me de 5’ toe.  In mei zijn een zestal medewerkers gestart met de vierdaagse basiscursus Geef me de 5, als doelstelling nog meer handvatten aangereikt te krijgen hoe om te gaan met onze doelgroep. De cursus wordt enthousiast ontvangen door medewerkers en zal in oktober afgerond worden.

Medewerkers in beide teams hebben een deskundigheidsbevordering ontvangen van twee enthousiaste en bevlogen cursisten. Op deze manier wordt opgedane informatie gedeeld met alle medewerkers.
Wat houdt de ‘Geef me de 5’ methodiek in?

De geef me de 5 is een methodiek die vragen rondom autisme kan beantwoorden en je verder kan helpen. Het is ontwikkeld door autisme-deskundige Colette de Bruin. De vijf pijlers van de methodiek zijn:

  • Autisme begrijpen

We willen allemaal graag positief contact met je kind. Dan is het belangrijk dat je het autisme van je kind leert begrijpen. Het lukt jouw kind niet om zich aan jou aan te passen. Daarom moet jij in eerste instantie aan hem aanpassen. Door je te verdiepen in zijn manier van denken, leer je wat hij wil zeggen en wat hij nodig heeft om te kunnen luisteren naar jou.
https://www.geefmede5.nl/Content/images/pijlers/1autismebegrijpen.png

  • Positief contact

Je wilt dat er rust komt in je gezin. Dat er een eind komt aan de dagelijkse strijd, waar het hele gezin last van heeft. En dat kan! Als je autisme begrijpt is de basis voor positief contact gelegd. Je leert je communicatie afstemmen of zijn autistische denken. Dat wordt auti-communicatie genoemd.
https://www.geefmede5.nl/Content/images/pijlers/2positief-contact.png

  • Basisrust creëren

Heb je de eerste twee stappen gemaakt, dan heb je een positieve en veilige basis gelegd om het basisfundament voor de dat in te zetten. Wanneer je kind weet wat er op een dag per moment moet doen en jij weet hoe je hem daarin moet begeleiden, dan zal dat meteen merkbaar zijn aan de sfeer thuis of op de groep. Ontspanning waarop je verder kunt bouwen. Zo ontstaan er mogelijkheden om als gezin weer dingen te ondernemen.
https://www.geefmede5.nl/Content/images/pijlers/3basisrust.png

  • Problemen oplossen

Conflicten, daar heb je waarschijnlijk schoon genoeg van. Ze zijn vaak het gevolg van onbegrip. Als je de eerste drie stappen toepast, zijn de conflicten meestal al sterk verminder. Geef me de 5 helpt je de oorzaak te achterhalen van de conflicten die er dan nog zijn en geeft je tools om daarmee om te gaan. Hiermee worden gelijk conflicten in de toekomst voorkomen, waardoor het thuis gezellig blijft.
https://www.geefmede5.nl/Content/images/pijlers/4problemenoplossen.png

  • Ontwikkeling bevorderen

Je wilt graag dat jouw kind met autisme zich ontwikkelt zoals elk ander kind. Dat hij leert wie hij zelf is, sociale contacten aangaat en een ‘gewoon’ leven kan leiden. Door te leren hoe je zijn ‘ik’ kan ontwikkelen en hoe hij van persoonsafhankelijk zelfstandig wordt, bevorder je zijn ontwikkeling. Met andere woorden: je leert je kind leven, in plaats van overleven! Zodat hij kan stralen!

https://www.geefmede5.nl/Content/images/pijlers/5ontwikkeling.png

Voor meer informatie: www.geefmede5.nl